Certificare personal/Licentiere

Atestarea personalului aeronautic militar

Certificarea calificarilor si specializarilor personalului aeronautic din Ministerul Apararii Nationale si din alte institutii sau structuri care desfasoara activitati aeronautice militare cuprinde ansamblul activitatilor de certificare a calificarilor si specializarilor.

Documentele care atesta calificarea personalului aeronautic sunt brevetul pentru personal aeronavigant si certificatul pentru personalul nenavigant. Forma si continutul documentelor de atestare a calificarilor, specializarilor si autorizarilor sunt stabilite de catre Autoritate, iar modelele sunt prevazute in procedurile de atestare specifice fiecarei categorii de personal aeronautic.

Activitatile aeronautice militare pot fi desfasurate numai de catre personalul care detine o certificare valida in acest sens sau care sustine proba practica din cadrul examenului de atestare a calificarii. Face exceptie personalul care parcurge formele de instruire prevazute de lege in vederea atestarii calificarii de personal aeronautic.

Responsabilitatea privind valabilitatea certificarilor si autorizarilor revine personalului detinator a acestora.

Examinari teoretice si practice

Planificarea sesiunilor de examinare (poate fi consultata aici:2021 / numarul locurilor disponibile pentru sesiunea de examinare din perioada 26-29.04.2021:0) este intocmita de catre structura specializata in atestarea personalului din cadrul Autoritatii, la propunerea unitatilor, structurilor si institutiilor care au in incadrare personal aeronautic. Planificarea este aprobata de catre seful Autoritatii pana la data de 30 noiembrie a anului in curs pentru anul urmator si se comunica tuturor structurilor interesate

Solicitarile de participare la sesiunile de examinare vor fi transmise catre directorul structurii executive a AAMN cu nu mai tarziu de 30 de zile inaintea datei de incepere a oricarei sesiuni. Personalul aeronautic se va prezenta la activitatile planificate numai in tinuta militara si va avea asupra sa licenta medicala, in original, valabila pentru categoriile si calificarile pentru care a fost solicitata examinarea precum si documentele de evidenta personala a activitatilor aeronautice.

Examinatori AAMN

Examinarea practica se face numai in prezenta unui examinator sau evaluator superior stabilit de catre Autoritate, nominalizat in comisia de examinare si care detine calificarile necesare pentru categoria de tehnica aeronautica sau serviciul aeronautic furnizat pentru care se desfasoara examinarea.

Lista examinatorilor si a evaluatorilor superiori se intocmeste anual, pe specialitati, categorii si tipuri de tehnica aeronautica.

 

Organizatii de pregatire

In Fortele Aeriene, Instructia institutionalizata se desfasoara in Organizatii de pregatire autorizate in acest sens de catre Autoritatea Aeronautica Militara Nationala pe baza procedurilor specifice.

 

Echivalarea licentelor

Licentele, atestarile sau calificarile emise de alte autoritati aeronautice pentru personalul aeronautic militar roman, pot fi validate sau echivalate in scopul desfasurarii de activitati cu utilizarea tehnicii aeronautice militare apartinand Romaniei, pe baza unui raport de echivalare adresat Autoritatii.